GAMLA
TORSLANDASKOLAN


 

 

 

 

 


Särskolan
Torslandaskolans högstadium, Göteborg

Det började som ett pedagogiskt konstprojekt och det blev en offentlig utsmyckning. En lärare gav mig uppdraget att jobba med skulptur med en klass på tio särskolebarn 2008. Barnen är svårt handikappade både mentalt och fysiskt. Klassen går integrerad i Torslandaskolans ” normala” högstadium.Torslandaskolans entré var spraymålad som ” svensk zon” första gången jag kom dit. Rasistiskt klotter är inget onormalt på denna skola. Läraren berättar att ofta om måndagsmorgnarna måste vaktmästaren skrubba klotter. Vi var överens om att vi skulle arbeta med det svåra, med rasismen. Och bestämde att vi ville klottra tillbaka.

 

   

VÄRME

SOL

HJÄRTA

HUMOR

LYSSNA

KRAMAR

SNÄLLHET

TILLIT

SÅNG

FRED

   
 

Jag började med en ordworkshop med barn och lärare där vi pratade om människovärde. Om vad som är bra i en människa. Varje barn valde ett eget ord. Orden gjöt vi i betong och placerade på en glasad och låst innergård just utanför bamba. Ingen skulle kunna undvika dem, alla måste se. Fina ord på det som är fint inne i en människa. Alla kan göra något. Även den som är multihandikappad kan bidraga. Var och en efter förmåga. Vi hjälptes vi åt att byta ut gatstenen. Vi bjöd in till lunch vernissage för hela skolan.

 


 

 
 

14 nov 2009 brann gamla skolan ned till grunden.
Det enda som återstod på den brända marken var barnens 10 betongplattor på marken. Lärarna tog dem tillvara.

För skolpersonalen är det viktigt att få tillbaka orden. Verket fyller en viktig symbol när allt annat är borta. Under hösten 2012 arbetade jag med nya barn från Särskolan. Den här gången ligger barnens ord “ Tio ord i en människa” från början infällda i betong på skolgården som en fast utsmyckning.

Den nya Torslandaskolan invigdes i sept 2013.